Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Dessertost och gravid

Det är välkänt att det kan uppstå extra sug efter vissa maträtter när du väntar barn. Vissa kan dra åt det salta, andra sura, och vissa till det söta hållet - eller till och med allihop. Ost, och alla sorters dessertost, är definitivt en vanligt “craving” som kan vara svår att motstå. Men faktum är att det finns goda dessertostar du kan avnjuta under hela din graviditet!

När du är gravid är det mest väsentliga att du undviker opastöriserad ost. Opastöriserad ost riskerar att innehålla listeriabakterier - elakartade bakterier som riskerar att ge skador. Just ost, eller mjölk, är en plats där listeriabakterier kan förekomma när den är opastöriserad. Pastöriserad betyder i korta drag att mjölken är upphettad till tillräckligt höga nivåer för att bakterier och andra mikroorganismer inte ska trivas. I ostens värld förekommer både ost gjord på pastöriserad eller opastöriserad ost; båda med sina olika smakkombinationer. Dessertost i sig kommer i båda varianter, och i mängder av olika konsistenser och smaker som även kan passa dig som är gravid.

Många förknippar dessertost med olika sorters mögelostar. Men det finns även mängder av olika, smakrika, hårdostar som blir utmärkta att servera som dessert eller på ostbrickan. 

Du kan läsa mer om olika sorters dessertostar här och även mer om vilka ostar som generellt sätt kan passa för dig som är gravid här.

#tema

Ostar till dessertbrickan

  • - Präst ® är en svensk ostklassiker som bara får göras på svensk mjölk. Osten har små regelbundna hål och kan under mognadsprocessen bilda karaktäristiska och knastriga ‘kristaller’. Osten blir fin att skära i kuber och servera på ostbrickan eller efter en fyllig huvudrätt.

  • - Manchego är en spansk fårost gjord på pastöriserad fårmjölk. Osten är smakrik, lite nötig och definitivt ett trevlig inslag till desserten. 

  • Parmigiano Reggiano, även kallad parmesanost, är en traditionell italiensk ost som de flesta av oss har ätit vid något tillfälle. Hyvlas ofta över pastarätter såsom pasta bolognese, men skärs även med fördel i bitar och serveras som dessertost - utmärkt även för dig som är gravid.

Fråga oss