Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Italiensk grönmögelost

I Italien är ost vanligt förekommande och många är vi som avnjutit mozzarella, parmigiano reggiano, eller ricotta. Ostarna kommer som hårda, mjuka, starka, och milda - det finns något för alla önskemål och smaker. Italiensk grönmögelost, eller Italian blue cheese som det ofta kallas utomlands, är vackert marmorerad ost där mögelkultur tillsatts under tillverkningsprocessen. 

Vilka italienska grönmögelostar finns det?

Den mest välkända av alla de läckra italienska grönmögelostarna är troligtvis gorgonzolaost. Den kraftfulla osten tillverkas i norra Italien och har en något grynig, smulig konsistens. Mognadstiden är relativt kort, 2-4 månader, men upp till ett halvår. Andra populära italienska grönmögelostar är murianengo, basajo, castelmagno, och la castana.

Här kan du läsa mer om italienska ostar, och här finns mer information om grönmögelostar.

#tema

Italienska grönmögelostar i Wernersson Osts sortiment

  • - Gorgonzola från Wernersson Ost är en klassisk italiensk grönmögelost med tydlig marmorering. Den pikanta osten blir ett vackert inslag på ostbrickan och serveras med fördel tillsammans med mildare ostar för att andra starka smaker inte ska ta över. 

  • - Magor från Wernerssons är en konstellation bestående av två olika italienska ostar, nämligen mascarpone och gorgonzolaost. Detta ger grönmögelosten en extra krämig konsistens, perfekt som ett bredbart alternativ på ostbrickan.

  • - Gorgonzola soft från Ciresa är en superkrämig gorgonzolaost med lång tradition. Smakerna är gräddiga, lätt söta, och skopas med fördel upp på ostbrickan eller till när den serveras som efterrätt.

Fråga oss