Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Italienska hårdostar

Vi är många som har avnjutit italienska rätter såsom pasta, risotto, och pizza - där ost är en viktig komponent. Många känner igen de italienska hårdostarna parmigiano reggiano, eller parmesanost - några av de mest välkända ostarna som används i matlagning. Om du besöker Italien och beställer en pastarätt är sannolikheten hög att en servitör kommer fram och vill sprinkla någon variant av parmesanost på din tallrik. 

Vad är det som är speciellt med italienska hårdostar?

Italien har en lång osttradition med en ostproduktion som har pågått i hundratals år. Ost, eller formaggio som det heter på italienska, betyder ‘ost som görs i form’ - namngivit efter det sätt som italiensk ost ofta tillverkas. 

Italienska hårdostar såsom parmigiano reggiano, grana padano och pecorino är alla världskända ostar, som passar i många maträtter eller så som de är. Pecorino är till exempelvis grottlagrad i Toscana, under helt unika omständigheter som ger den där kraftfulla smaken som passar fint på så många sätt. Parmigiano Reggiano är som nämnt en av de mest välutbredda italienska hårdostarna, med en helt unik smak som är svårt att kopiera.

Läs mer om italienska ostar här.

#tema

Italienska hårdostar i Wernersson Osts stora sortiment

  • Grana Padano Michelangelo är en italiensk hårdost med mild doft och smak. Färgen är nästintill vit och konsistensen ganska mjuk. En härlig ost att använda i matlagning - testa den som ett alternativ till parmigiano reggiano!

  • Parmigiano reggiano michelangelo är en italiensk hårdost som ofta benämns som parmesanost. Osten har en grynig konsistens som uppskattas världen över, till exempel över en pastarätt eller en gratäng. 

Pecorino tryffel är en populär italiensk hårdost gjord på fårmjölk. Tryffel tillsätts under ystningen vilket ger den en härlig tryffelsmak att avnjuta under kvällens ostbricka. 

#tema

Utvalda italienska ostar hos oss på Wernerssons

  • Burrata är en italiensk dessertost med mycket gräddighet - både i smak och konsistens. Osten är en färskost som handtillverkas. Burrata kallas också “drottningen av mejeriprodukter” och passar utmärkt i bland annat sallader, på pizzor, eller helt enkelt att ätas som den är med lite olivolja och basilika. 

  • - Parmigiano Reggiano, eller parmesanost som den kallas i vardagligt svenskt tal, är en riktigt ostklassiker som de flesta säkert har avnjutit. Den italienska hårdost tillverkas bara i utvalda områden och lagras i uppemot 2 år för den allra bästa, skarpaste, och fylligaste smaken. 

  • - Taleggio är en italiensk kittost som ofta kommer i kvadratisk form. En rejält doftrik ost, med en lite mildare smak.Osten tillverkas i området Lombardiet, närmare bestämt i och omkring staden Taleggio. Ursprungsskyddad i EU.

  • - Mascarpone är mest väökänd för att vara basen i desserten Tiramisu. Den mycket krämiga och söta osten är perfekt i desserter. Osten görs på komjölk och är ett utmärkt och godare substitut för till exempelvis crème fraiche eller vispad grädde.

Fråga oss