Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Engelsk cheddar

Cheddarost är en vanlig, vida populär ost som vi återfinner världen över. Osten är hård, ganska ljust gul i färgen och kommer i både lite mildare men även skarpare smaker. Ursprunget är från England, därav att just äkta engelsk cheddar är det finaste, men osten tillverkas egentligen i fler länder än så. Begreppet “cheddarost” är inte ursprungsskyddat utan återkommer som namn på ett flertal olika sorters processade ostar - men det är den engelska cheddarn som är originalet som dateras ända tillbaka till 1100-talet.

Vad är det specifika med engelsk cheddarost?

Den engelska cheddarn kommer ursprungligen från staden Cheddar som vi återfinner i Somerset, sydvästra England. Under 1800-talet så utvecklade och moderniserade “ostfadern” Joseph Harding produktionen av den engelska cheddarosten till en allt mer effektiv, säker, och hygienisk produktion. Förutom Harding själv, var även hans fru och söner med att introducera och popularisera cheddarosten i Skottland, Nordamerika samt Australien - med stor framgång.

Idag är engelska cheddarosten en av världens populäraste ostar och den mjuka, snälla smaken är en favorit hos många. Användningsområdena är många, och framförallt känner många igen den som en god topping på en ostburgare.

Läs mer om cheddarost här

#tema

Exempel på engelsk cheddarost ur sortimentet

  • Applewood är en fantastisk engelsk cheddar med toner av rökt äppleträ. Osten är smidig, lite salt och med en tydligt rökig ton. 

  • - Vill du testa på olika smaksatta engelska cheddarostar? Denna ostlåda innehåller Ilchedders populära cheddarostar med smak; Portvinscheddar, whiskycheddar samt ölcheddar. Ett perfekt färdigt kit till helgens ostbricka, eller en fin present till något du tycker om!

  • - Önskar du att prova på ännu mer engelsk cheddarost så hittar du det bästa av fem smaker i Cheddar five counties. Osten är uppdelad i olika skikt vilket gör den extra vacker när den serveras på en ostbricka. Samtliga ostar är engelsk cheddar eller en cheddar-liknande ost - perfekt för cheddarälskaren! 

Fråga oss