- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Lagrad ost
Lagrad ost
Ibland hittar man en riktigt god ost, fylld med smaker som stannar kvar i munnen under lång tid. Liksom vin så kommer ost i mängder av olika lagringstider. Faktum är att vid tillverkning av lagrad ost kan sträcka sig från ett par veckor hela vägen till flera år.
Vilken lagringstid som passar bäst till varje lagrad ost beror helt på osten. Vissa ostar behöver lagras länge, medan vissa ostar betydligt kortare tid för att nå sin optimala smak. Testa gärna dig fram vilken lagringstid just du föredrar, vi på Wernerssons tillhandahåller både korttidslagrade och extralagrade ostar - det finns något för alla!
Milda ostar med kortare lagringstid
Milda ostar lagras vanligen i mindre än fyra månader. Hit hör till exempelvis alla sorters färskostar.
Ostar med mellanlång lagringstid
Mellanlagrade ostar är lagrad ost som vanligtvis får ligga till sig i fyra till åtta månader.
Smakrika ostar med längre lagringstid
Vällagrade ostar lagras ofta från åtta månader till tolv månader, men det finns även många ostar som lagras i flera år.
Lagrad ost - hur gör jag för att själv lagra min ost?
Vill du själv lagra en hårdost en aning längre för att få fram ytterligare smaker är det helt görbart. Välj till exempelvis en hushållsost som under lagringstiden utvecklar djupare och mer aromatiska smaker. En lagrad hårdost förvaras helst mellan 5 till 10 grader, i kylskåp och gärna centrerat i mitten. Vänd osten då och då för att säkerställa form och att smakerna sprider sig jämnt över hela osten. Testa dig fram vad du föredrar men desto längre (upp till flera månader!) den får ligga desto fylligare och nötigare ton får den lagrade osten.