- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Hårdostar
Hårdostar
Få ostar är så vitt populära som just hårdostar. Trots att namnet antyder att de skulle vara hårda, är det inte stenhårt som det avser. Hårdostarna är fortfarande till viss del mjuka, och kommer i både halvhårda och hårda varianter. Gemensamt är att konsistensen är fast, det är enkelt att skära i dem, och delas ofta upp i grynpipig ost, rundpipig ost, samt tät ost.
Grynpipig ost har många, utspridda och oregelbundna håligheter som bildas när luft tränger in under tilverkningsprocessen.
Rundpipig ost har stora, distinktiva hål, eller pipor som det kallas på ostspråk. Piporna bildas under tillverkningsprocessen när ostmassan pressas samman, och gastrycket som uppstår bildar både små och stora hål.
Täta hårdostar som är kompakta, släta och saknar pipor.
Några av våra mest välkända hårdostar
Cheddarost - en av de mer mångsidiga hårdostar med balanserade smaker. I flera år har vi kunnat njuta av denna välsmakande hårdost med en tät struktur och sin sälta smak. Denna variant av hårda ostar passar utmärkt på ostbricka och bufféer. På julbordet är det också en favorit! Använd i tilltugg, röror, pajer, soppor och i gratinerade rätter.
Grevé® - är en svensk, klassisk hårdost med stora runda hål och en varmt gul färg. En av de yngre svenska klassikerna när det gäller hårda ostar. Lika vacker som den är smakrik. Med mogen Grevé® är det lätt att göra gästerna nöjda. Dessa vällagrade, rundpipig svenska ostar har utvecklad och fyllig smak. Här finns karaktäristisk nötighet, tydlig sötma, frisk syra, behaglig beska och lång eftersmak.
Herrgård® - är en svensk ostklassiker anor från 1700-talet. Aromatisk smak, lätt att hyvla och i en klar gul färg. Denna sorts hårda ostar finns både i fetthalterna 28% och 17%. Det är Sveriges äldsta rundpipiga ost som finns i mogna och extra smakrika tappningar. Det som kännetecknar de långlagrade varianterna av denna rundpipiga ost är små saltkristaller som ger ett härligt knaster när det smakas av.
Le Gruyère® - en äkta schweizisk hårdost med tät struktur och hård konsistens. En av de bästa hårdostar att använda både i matlagning men även i till exempelvis fondue. Le Gruyère har en självklar plats på ostbrickan. Den passar också fint att använda i olika bakverk, i pajer, och inte minst i fransk löksoppa och i olika sorters croque.
Parmigiano Reggiano - är en klassisk hårdost som även kallas parmesanost. Karaktäristiskt salt smak och har en hård, grynig konsistens. Det finns många kopior av denna italienska ost, och som redan började göras på medeltiden. Men inget slår originalet! Dessa ursprungliga parmesanostar är hårda, gryniga delikatesser som görs på opastöriserad komjölk. De har fin sälta och nötighet och smaken blir ännu bättre desto längre den lagras.
Präst® - är en mellanhård ostklassiker med lång historia. Balanserad sälta och med många, utspridda, småhål. I många år har den här osten varit en del av vårt givna ostsortiment. Det är en favorit hos många. De långlagrade varianterna gör det extra lätt att förstå varför.
Dessa är bara några exempel på de många sorter av hårdost som finns tillgängliga. Varje sort har sin unika smak och används på olika sätt i matlagning och servering. Oavsett vilken hårdost och märken man väljer kan man njuta av dess distinkta smaker och tillägga en extra dimension till maträtter och ostbrickor, samt kombinera med dryck som exempelvis vin.