VÅRA VARUMÄRKEN

Klicka på något av varumärkena för mer info

start

 

Gruyère är en favorit i alla tider

Le Gruyère började tillverkas i de schweiziska bergen för många hundra år sedan. Den har åtminstone tillverkats sedan år 1115 e.Kr. i och omkring den lilla staden Gruyères. Ännu idag tillverkas den med samma traditionellt nedärvda recept i ysterier i byarna i den fransktalande delen av Schweiz.


Lagras i upp till 18 månader


Gruyère AOP produceras av opastöriserad råmjölk och är helt naturlig – inga tillsatsämnen eller GMO har använts. Varje hjul av Gruyère AOP måste lagras i 5 månader innan de går till försäljning och vissa ostar kan lagras upp till 18 månader. Ett Gruyère AOP-hjul väger från 25-35 kg. Gruyère AOP är naturligt laktosfri.


Bild-1Mjölkproducenterna

Mjölken kommer från kor som utfodras med gräs på sommaren och hö på vintern – allt härstammar från Gruyèresregionen. Inga hormoner tillåts. Mjölken som används pastöriseras inte – råmjölk används för att bevara alla originella egenskaper, smaker och näringsämnen. 220 gårdar levererar mjölk två gånger per dag för tillverkningen av Gruyère AOP.

Ostmakarna

De är mästare i sin bransch, alla genomgår en 4 år lång specialutbildning för att bli ”ostmästare”. Idag finns det 172 ysterier som gör Gruyère AOP. De använder fortfarande samma gamla recept som deras farföräldrar. Efter 3 månader i den egna källaren för sedan ostmakaren Gruyère AOP-osten till lagringen.

Affinörer – lagringsmästare


Gruyère AOP tas om hand under ytterligare några veckor innan de bästa hjulen väljs ut för längre mognad för mer smakrika varianter. Varje ost måste lagras i minst 5 månader för att kunna kallas "Le Gruyère AOP”. Ostarna mognar på granplankor och ostkvaliteten övervakas. Medan hjulen mognar vänds de regelbundet och tvättas med saltvatten. Varje Gruyère AOP-hjul är unikt och det krävs lång erfarenhet för att varje hjul ska få utveckla sig till sitt bästa. Vissa hjul är som bäst vid 6 månader och andra vid 16 månader. Det är ett äkta hantverk att använda alla sinnen för att försäkra sig om att varje Gruyère AOP är som allra bäst då den når konsumenten.

Vad betyder AOP?


Gruyères produktionsområde, som är erkänt av Appellation d’Origine Protégée (AOP) som betyder skyddad ursprungsbeteckning, i den ingår kantonerna Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura och några av kommunerna i kantonen Bern – en region där gamla traditioner och seder har förts vidare till vår tid. För att försäkra dig om att du fått en äkta Gruyère AOP-ost ska du kolla höljet för den unika Gruyère AOP markeringen. AOP är en ursprungsgaranti. För att erhålla AOP måste osten uppfylla vissa kriterier.

 

AOP märkningen

Kriterier

- Tradition
- Begränsat produktionsområde
- Namn
- Expertis och en historia
- Produkt