VÅRA VARUMÄRKEN

Klicka på något av varumärkena för mer info

start

OST KRÄVA DESSA DRYCKER

Att använda sprit i ost är ett spännande sätt att förädla en ost. Det är mycket som påverkar slutresultatet. Här berättar vår spritmästare Steffo om varför ost och sprit är en sådan fantastisk kombination. Därför bjuder vi även på dryckestips till de spritade ostarna.


Steffo har ordet

Mitt första experiment med ost och sprit var ett par sexor calva i en plastpåse och plums i med en bit grynpipig ost. Påsen fick sen ligga några veckor i kylen och simsalabim: en ljuvlig dessert att äta med sked.

Hos ostmästaren på Wernersson Ost har jag fått leka mer professionellt. Jag har marinerat, sprayat, vaxat och på andra sätt adderat sprit i ost. Jag har sökt efter den perfekta kombinationen och balansen; lagringstid måste harmoniera med spritmängd. Spriten smakar, men spriten påverkar också mognadsprocessen.

I med lite cognac här, i med lite whisky där, i med lite mer, och så lite till. En härlig resa, praktiskt taget alla ostar blir krämigare och gräddigare med lite sprit i.

sign
/Steffo Törnquist

Innehavare av stol nr 1 i Spritakademien, styrelseledamot i Spritmuseum, författare av ”Steffos Spritbibel” som i februari 2013 utsågs till ”världens bästa bok om sprit”.
Samt ”spritmästare” hos Wernersson Ost.


”En dag utan ost är öken,
en dag utan sprit är också torr…”

 

 

HUR SPRITAR MAN OST?

Att sprita ostar är ett riktigt hantverk. En ost väljs omsorgsfullt ut, för att sen varsamt spritas för hand. Denna process kräver ett känsligt handlag och noggrannhet för att veta exakt hur mycket sprit en ost klarar av. Hos Wernersson Ost har vi kunskapen och den erfarenhet som krävs. Tillsammans med Steffo har vi efter mycket experimenterande kommit fram till ett mönster i valet av sprit, i valet av ost, graden av lagring och annat som påverkar ostens smak och karaktär. 


Kärlek, omtanke & tid

Varje ost hanteras var och en för hand. Den kräver mycket kärlek, omtanke och tid – det är en lång väg till en färdig ost. Men resultatet är värt att vänta på. Dels skänker sprit i osten en läcker smaknyans, men den påverkar också mognaden. Prova en mögelost med mörk rom, osten förvandlas till en bakelse som är gräddig, fluffig och läcker. Eller varför inte en hårdost spritad med Ardbeg? En rökig smak som blandar sig fint med sältan från osten. En riktig smakexplosion i gommen! Se nedan vilken dryck som passar till din ost så lyfts smakerna ytterligare.