VÅRA VARUMÄRKEN

Klicka på något av varumärkena för mer info

En lanthandel i Marbäck

Wernersson Ost grundades 1930 av Tage Wernersson. Företaget började som en liten lanthandel i byn Marbäck, strax utanför Ulricehamn. Allt möjligt såldes i affären, även om en speciell passion för ost fanns redan då. Med tiden märkte byborna detta och i folkmun kom affären att kallas för ”Wernerssons ost”. Även folket i bygden runt omkring började åka ut för att handla från Marbäcks egen ostmästare. Snart insåg Tage att det skulle vara enklare om han tog sig in till stan där folk hade fler ärenden. 1935 plockades baksätena bort i familjens T-ford och lastades full med ost. Varje onsdag och lördag sålde sedan Wernersson ost från ett torgstånd i Ulricehamn. Året om, i sol som regn. 


Ostlager i källaren

1940 flyttar Tage med familj in till Ulricehamn. De lät bygga ett hus på Jönköpingsvägen. Men de bodde inte bara här, ost köptes in och lagrades i boningshusets källare. Vid frukostbordet sitter Tage och utvärderar ostarnas mognadsprocess. Med tiden räcker inte utrymmet till och man börjar hyra in sig i nära och käras källare (Källarutrymmena var kalla och kunde därför ge osten en bra mognadsprocess). Villan på Jönköpingsvägen fungerade även som en affär parallellt med torghandeln. Två ostaffärer kanske låter mycket för en liten stad som Ulricehamn, men på den här tiden fanns inga stora matvaruhus. Man köpte charkvaror från ett charkuteri, mjölken kom i flaska och osten fanns hos osthandlaren.


Ryktet sprids

Under 60-talet började företaget expandera på allvar. Wernersson Osts goda rykte hade spridits runt om i landet och företaget ökade försäljningen. Lagerplatsen flyttades 1962 från källarna på Jönköpingsvägen till ett riktigt lager som även inhyste en packavdelning. Samma år tog Tages svärson, Carl-Erik Pehrson över rodret för familjeföretaget.


Fastigheter köps, säljs och byggs ut

1965 slutade man sälja på torget. Istället öppnades en fast butik inne i stan. Fördelarna var många; Wernersson kunde ha längre öppettider, egen kyldisk och man slapp stå ute i dåligt väder. Året efter, 1966, flyttades återigen lagerverksamheten. Denna gång till Strandgatan. Carl-Erik fortsatte också att utvidga företaget och startade upp återförsäljare i både Norrköping och Tidaholm. Verksamheten flöt på under hela 80-talet. 1983 såldes dock alla ostaffärer. Istället inriktade sig företaget helt på det man var bäst på; lagring och förädling av ost.

Trots att byggnaden på Strandgatan hade byggs ut fem gånger blev situationen till slut ohållbar. Man behövde mycket större lokaler. Lösningen blev att köpa till en större, friliggande lagerlokal. Detta skedde i samband med nästa förändring. Året är nu 1990 och Carl-Erik lämnar över stafettpinnen till nästa generation; Christer och Magnus Pehrson.


EU öppnar upp marknaden

EU-inträdet 1995 gynnar Wernersson Ost mycket positivt. Eftersom gränserna mot Europa öppnas upp behöver de inte betala avgifter för importerad ost och slipper även det tidsödande pappersarbetet. Inte bara Wernersson Ost utan hela branschen blir kostnadseffektivare. Som ett exempel kan nämnas att en dessertost, som importeras från Europa, kostar mindre idag än vad den gjorde 1980.


Hantverket lever kvar

1999 har Wernersson Ost återigen blivit alltför trångbodda. En 7000 kvadratmeter stor anläggning köps. Man är fortfarande kvar i Ulricehamn men nu någon kilometer utanför själva staden. Några år senare säljs verksamheten till ett managementbolag som fortsätter att driva företaget. Under 2000-talet görs en rad förvärv av ostföretag för att utvidga Wernersson Ost. Omsättningen uppgår idag runt 750 miljoner kronor.

Mycket har hänt sedan Tage Wernersson började sälja ost i Marbäcks lanthandel. Men ostmästarens känsla för kvalitet, smak och hantverk lever kvar i företaget än idag.